Monday, October 27, 2008

Fikirkan setajam yang mampu

Saya ingin mengajak tuan-tuan semua berfikir kemudian kita sama-sama bincangkan. Saya letih bertakliqkan kitab-kitab besar karangan orang-orang besar dahulu dan kini. Bila berguru kita takliq guru. Bila baca buku kita takliq buku. Kemudian meminjam istilah-istilah sufi dan bahasa Arab di depan awam. Maka nampak hebatlah kita...

Bukan kitab-kitab itu salah, bukan guru-guru yang salah. Tetapi mereka berkata dengan ilmu mereka tahu sahaja. Apa yang mereka tidak tahu mereka tidak mampu katakan. Ilmu-ilmu yang diperkatakan itu sesuai dengan bahagian mereka. Oleh itu mana pula bahagian kita.

Mereka banyak berfikir (bertakfakur) dan pandangan mereka tajam ditambah pula bermujahadah terus dengan Allah. Mereka peroleh bahagian-bahagian ilmu yang ditentukan Tuhannya.

Kita tidak suka berfikir lantas mengambil jalan bertakliq. Ilmu-ilmu yang diambil terus tanpa keupayaan berfikir tentunya jadi sulit kalau dibicarakan di hadapan orang yang tajam matahatinya.

Marilah kita mencari bahagian kita. Tidak ada apa kurangnya kita jika kita rajin "bacalah dengan nama Tuhanmu..." Tuhan itu Maha Pemurah akan ilmuNya.

Allah itu meliput sesuatu. Anda tidak akan dapat melihat zat tetapi anda mampu melihat wajah. Perbuatan ada wajahnya. Perkataan ada wajahnya. Perasaan ada wajahnya dan banyak lagi.

Kita mengenal wajah-wajah ini melalui indera kita. Indera rasa, indera dengar misyalnya. Bukalah minda dan perhatikan. Cuba fikir setajam yang mampu mudah-mudahan akan tersingkaplah rahsia-rahsia ini. InsyaAllah

Kita sebenarnya tidak memberi diri ruang untuk berfikir. Kita lebih senang dengan pendapat oranglain tanpa ragu-ragu. Kita telah diasuh dengan mendengar dan meniru. Inilah masalah kita.

No comments:

Post a Comment